Dobrá zpráva pro milovníky červeného vína: Zbavuje stresu a úzkosti!

Pomáhá srdci, ale i nervům

O sloučenině s krkolomným názvem resveratrol je již známo, že má zdravotní přínosy jako například snížení rizika vzniku srdečních chorob. Vědci ovšem nyní přišli na to, že ovlivňuje i naše neurologické procesy.
Sloučenina pomáhá regulovat enzym nazývaný PDE4, který je uvolňován stresovým hormonem, kortikosteronem. Ten reguluje reakci těla na stres. Příliš mnoho stresu však může vést k nadměrnému množství kortikosteronu cirkulujícího v mozku a nakonec k rozvoji deprese nebo jiných duševních poruch. „Resveratrol může být účinnou alternativou k lékům pro léčbu pacientů trpících depresemi a úzkostnými poruchami,“ říká Ying Xu, spoluautor výzkumu a vědecký docent na univerzitě v Buffalu.
Opravdu víno prodlužuje život?
Červené víno obsahuje celou řadu látek, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. Ty se do něj dostávají z hroznů vinné révy během macerace a fermentace. A kde se berou v hroznech? Ty je v sobě vytvářejí jako sobě vlastní antioxidanty, které je chrání před volnými radikály, tedy například před intenzivními slunečními paprsky.
Podle dostupných studií je červené víno prospěšné pro mozek i cévy, má silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Někteří odborníci tvrdí, že zesiluje střevní bariéru a má probiotický efekt. Všechny tyto pozitivní vlastnosti podporují teorie, podle kterých červené víno prodlužuje život.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace